sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Nilkkasukat ♥ OHJE


Aloitetaanpas tämä blogin päivittäminen näin lähes vuoden tauon jälkeen kevyesti ohjeella, jota on instagramin puolella jo kovasti toivottu! 

Kuviohan on jo aiemmistakin käsityöohjeistani tuttu, mutta tällä kertaa päätin soveltaa sitä myös nilkkasukkiin ja hyvin toimii näissäkin! 

Lankasuositukset:

Vilma Nordia (Kuvan villasukat neulottu tällä langalla)
7 Veljestä Novita
+
3mm sukkapuikot 
Naisten kokoon luo päävärillä 44 silmukkaa, 11s/puikko. Neulo näillä 10 kerrosta 2 oikein 2 nurin joustinneuletta.

Aloita tämän jälkeen kantapään neulominen. Neulo neljännen puikon silmukat samalle puikolle ensimmäisen puikon kanssa seuraavasti (työn oikea puoli) 1.krs *nosta 1silmukka neulomatta, lanka jää työn nurjalle puolelle, neulo 1s oikein*, toista *_* rivi loppuun (kantapäässä siis 22 silmukkaa yhteensä). Käännä työ. 2.krs (työn nurja puoli) nosta 1s neulomatta (lanka jää taas työn nurjalle puolelle), neulo muut silmukat nurin. Käännä työ. Toista 1.-2.kerroksia yhteensä 12 kertaa (=24kerrosta).

Jatka samaa vahvennettua neuletta ja aloita kantapohjan kavennukset. Työn oikea puoli, jatka 1s neulomatta 1 oikein kunnes puikolla on jäljellä 7s, neulo seuraavat 2s oikein yhteen. Käännä työ. Nosta 1s neulomatta (lanka jää edelleen nurjalle puolelle) ja neulo nurjaa kunnes puikolla on 7s ja neulo taas 2s nurin yhteen. Käännä työ. Neulo oikeaa puolta taas kunnes jäljellä on 6s, neulo seuraavat 2s oikein yhteen ja käännä työ. Nosta 1s neulomatta ja neulo nurjaa kunnes jäljellä on 6s, neulo seuraavat 2s nurin yhteen. Jatka näin kunnes reunoilla olleet silmukat ovat kavennusten myötä loppuneet ja puikolla on jäljellä 10s.

Nosta kantalapun molemmista sivuista yhteensä 13s puikoille ja jaa kantalappuun jääneet 10s puoliksi näille kahdelle puikolle. Neulo kaikilla silmukoilla kierros oikein (nostetut silmukat neulotaan ensimmäisellä kierroksella takakautta kiertäen oikein reikien välttämiseksi, ohjevideo siihen löytyy mm. täältä) ja kavenna myös jalkapohjan päällä olevien puikkojen silmukkamäärä kymmeneen, jolloin kaikille puikoille tulee 10sJatka nyt kaikilla puikoilla aina oikeaa ja kavenna kantalapun oikeassa reunassa (ikäänkuin sukka jalassa katsottuna oikea) 2viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja seuraavan sivun puikon alussa ylivetokavennus kunnes molemmilla puikoilla on jäljellä 10s. Kavennusten jälkeen neulo vielä 3 kerrosta normaalisti.  
Nyt aloita kirjoneuleen neulominen mallineuleen mukaisesti jalkapohjan keskeltä (tällöin kerrosten vaihtumiskohta jää jalkapohjan alle piiloon).

Neulottuasi mallineuleen loppuun jatka oikein neulomista kunnes pikkuvarpaat peittyvät ja aloita kärkikavennukset.
  Tee kärkikavennus aina jalan reunoissa, ensimmäisen puikon alussa ylivetokavennus, seuraavan puikon viimeiset 2 silmukkaa neulotaan oikein yhteen, taas ylivetokavennus seuraavan puikon alussa jne. kunnes kaikilla puikoilla on jäljellä 2s. Vedä lopuksi lanka kaikkien näiden silmukoiden läpi ja kiristä aukko. Päättele lanka työn nurjalle puolelle huolellisesti, kuten kaikki muutkin langan pätkät. 

Höyrytä sukat harson läpi, venyttele varovasti kuosiinsa ja olet valmis! 

Oikein paljon neulomis intoa ja kuulaita syyspäiviä! 

26 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta, ihastelinkin näitä Instagramissa! Toivottavasti jaksat taas päivittää myös blogia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä, täytyy näitä hyviä ohjeita päivittää itseäänkin varten muistiin! Ja kyllä pyrin taas aktivoitumaan tämän blogin parissa :)

   Poista
 2. Ihanaa Mari, kun olet taas messissä!! :-) Kiitos ohjeesta, joka ilmeisesti silmukkamäärän perusteella on naisen sukkakoko? Ois ihan hurjan kiva kuulla miten sinulla on vuosi opinnoissasi sujunut. Minullekin on tällä välin sattunut kaikenlaista kivaa, mutta ajanpuutteen vuoksi blogin päivittäminen on jäänyt vähän harvemmaksi.
  Ihanaa syyskuuta, terkuin Riitta

  VastaaPoista
 3. Ihania sukkia <3 Täytyypä taas jossain kohtaa kaivaa puikot esiin ja varovasti koittaa neulomista :) Blogissani odottaisi sua pieni haaste/tunnustus, se voisi olla sopiva postaus aktivoitumista ajatellen :) https://uuttavanhaakasintehtyakaunista.blogspot.fi/2016/09/88-blogger-recognition-award.html

  VastaaPoista
 4. Olin jo kertaalleen tänään aamuisella blogien läpikäymisellä kurkannut blogiisi, mutta kun Instagramissa näin uuden postauksen tulleen piti heti tulla katsomaan. Pääsee kyllä sukat puikoille heti, kun lapaset valmistuu. Hyvää syksyä ja toivottavasti postailet aina välillä:)

  VastaaPoista
 5. Olen tasaiseen tahtiin käynyt täällä uskollisesti kurkkimassa, olisiko jotain uutta... Ja ihana aamu, kun oli uusi päivitys, ja uusi ohje/ ihanat sukat silmän ilona! Kiitos että lupaat palata meidän aamukahviseuraksemme!

  VastaaPoista
 6. Hienot sukat ja kiitos ohjeesta.
  T:Tytti

  VastaaPoista
 7. Nämä sukat on todella ihania. Kiva kun palasin blogin pariin taas.

  VastaaPoista
 8. Ihania sukkia olet tehmyt.

  VastaaPoista
 9. Upeat sukat. Ohje tulostettu;) Kohta kokeillaan ja sitten näkyy instassa lopputulos - jossain vaiheessa...:))

  VastaaPoista
 10. Kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa <3 . Olen jo pari kertaa käynyt kuikuilemassa, että missäs Mari on :). Ihanat sukat. Pitääpä pistää korvan taakse, jos harjoittelis tämän sinun ohjeen kanssa kirjoneuletta. Kiitos siitä !

  VastaaPoista
 11. Kiva saada uutta ohjetta! Ja, kiva kuulla myös sinusta! Aurinkoista syksyä!

  VastaaPoista
 12. Oi kuinka söpöt!

  Olen ajatellut neuloa perus villasukat varsin ison jalan (46) omaavalle poikaystävälle, kysyisinkin kuinka monta silmukkaa näin isokokoiseen sukkaan tarvitsee?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!!

   No tuota, minulla on yleensä 48 silmukkaa varressa ja jalkaterässä kun neulon miesten perusvillasukkia, siitä voisi olla hyvä kokeilla :) Tietysti käsiala vaikuttaa kokoon, mutta uskoisin noilla silmukkamäärillä onnistuvan! :)

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Kokeillaan noilla. :)

   Poista
 13. Ihanaa Mari kun olet tullut takaisin. Työsi ovat niin kauniita ja herkullisia, että katselen niitä aina ihaillen ja innostuen. Kiitos myös ohjeistasi. Hyvää syksyn jatkoa ja joulun odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. VOi kiitos Paula! Ihanaa jos innostut käsitöistäni, se on ihan parasta kun voi välillä inspiroida myös muita! :) Samoin ihanaa joulun odotusta sinulle!

   Poista
 14. Dilemma ohjeen kanssa! Aloitin mallikerran - silmukoita on yhteensä 42 (11,11,10,10). Silmukoita lienee liikaa kun mallikerta ei mene tasan? :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mallikerran kohdalla silmukoita tulisi olla 40, eli 10s/puikko :) vaihtoehtoisesti jos tulee liian napakkaa voi kärkiosaan ottaa hyvin 44s esimerkiksi kun mallikerta on 4s jaollinen :)

   Poista
 15. Tälläiset täytyy ehdottomasti neuloa jossain välissä, tosi söpöt ja ohjekin on tosi selkeä:)

  VastaaPoista
 16. Ihanat on sukat! Aloitin sukan teon ja tässä vaiheessa tuli ongelma: Nosta kantalapun molemmista sivuista yhteensä 13s puikoille - Eli nostanko 13s moelmmille puolille? vai 6s ja 7s =13s? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Eli tosiaan molemmille puikoille nostetaan 13s joita aletaan kaventamaan :)

   Poista
 17. Kiitos ihanasta ohjeesta. Neuloin ohjeellasi kahdet sukat: http://maarithm.blogspot.fi/2017/04/ystavasukat.html

  VastaaPoista
 18. Minulla myös sama ongelma kuin aiemmalla kommentoijalla :( Eli kun tavaan tehdä ohjeen mukaan olen kirjoneuleen alussa tilanteessa, että päällä olevilla puikoilla on 11s ja alla olevilla 10s. Alussa kerrotaan että kaikille puikoille jaetaan 11s mutta missään vaiheessa ei puhuta että mallineuleen alussa pitäisi olla vähemmän silmukoita kaikilla puikoilla (10s.) Kun kantapää on tehty ja aloitetaan kiilakavennukset, ohjeesta saa sen käsityksen että alla
  olevilla puikoilla tehdään kavennukset kunnes molemmilla on 10s. Tuleeko siis missä vaiheessa kaventaa niistä päällipuikoista ne 1s/per puikko pois? Tehdäänkö kiilakavennuksissa heti alussa niin että neulotaan ensimmäisellä kierroksella 1 ja 3 puikon lopussa kaksi oikein yhteen ja 2 ja 4 puikon alussa ylivetokavennus, jonka jälkeen jatketaan kavennuksia vain 1 puikon lopussa ja 4 puikon alussa? Kiitos kovasti jo etukäteen ☺ t. Aloittelija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut viivästyneestä vastauksesta!

   Tosiaan kantalapun neulomisen jälkeen päälle jäävillä puikoilla on tosiaan se 11s/puikko joka pitäisi myös kantapään jälkeen kaventaa niin, että jokaiselle puikolle jäisi se 10 silmukkaa. Pahoittelut tästä virheestä, korjaan sen ohjeeseeN!

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi!