tiistai 25. helmikuuta 2014

Laskiais(pulla)kakku




Meillä otettiin tänään varaslähtö laskiaiseen ja leivottiin oikein laskiaispullakakku! Idea tähän juontaa juurensa vuoden takaisesta Leivotaan-lehdestä, josta nappasin tosin vain idean ja toteutin muuten oman pään mukaan. Minulla näet sattuu olemaan mitä herkullisin ja helpoin ohje kuohkeiden pullien taikinaan ja ajattelinpa näin laskiaisen lähestyessä jakaa sen teillekin. Suurin helppous tässäkin piilee siinä, ettei taikinaa tarvitse vaivata laisinkaan, oikeastaan minä en koskaan upota edes sormiani pullataikinaan kun sitä leivon ja silti saan pullista älyttömän pehmeitä ja kuohkeita (inhoan jauhoilla kovetettuja känttyjä yli kaiken!).

Helpoin pullataikina kautta aikojen:

2,5dl kädenlämpöistä maitoa
25g hiivaa
1tl suolaa
1tl kardemummaa
0,75dl sokeria
1 kananmuna
6-(7)dl vehnäjauhoja
75g pehmeäksi lämmitettyä tai huoneenlämpöistä voita (eikä mitään margariinia!)

Lisää maidon joukkoon hiiva, suola, kardemumma, sokeri ja kananmuna vispilällä sekoittaen. Lisää nyt puolet, n.3dl jauhoista sekaan edelleen vispilällä sekoittaen. Lisää vielä loput jauhot ja vaihda vispilä esim puukauhaan tms ja jatka nyt sekoittamista näin. Lisää vielä voi ja sekoita kauhalla kunnes taikina on tasainen klöntti. Älä suotta lisää jauhoja tässä vaiheessa, taikinan kuuluu olla hieman lähmäinen ja juuri sellainen, että jos sinne kädet laittaa niin taikina jäisi sormiin kiinni. Kohota liinan alla n.1 tunti.

Kohotuksen jälkeen kaada taikina jauhotetulle alustalle kaapijan kanssa (kulhoon jää taikinaa kaadettaessa reunoille ja niin kuuluukin) ja ripottele myös taikinan päälle hieman jauhoja (ei kuitenkaan liikaa!) ja kauli se esimerkiksi puusteiksi tai pyörittele pulliksi, mitä ikinä keksitkin. Kunhan tässäkin vaiheessa muistaa olla maltillinen jauhojen kanssa, olen huomannut että niitä helposti lisää vielä tässäkin vaiheessa liikaa ja taikinasta tulee sitten liian "kova" kun sen kuuluisi olla oikein pehmeä ja kimmoisa, juuri ja juuri käsin työstettävä.

Kohota pyörittelyn jälkeen pullia vielä n.30min liinan alla (erityisesti korvapuusteja tehdessä olen huomannut, että tällä toisella kohotuskerralla ei ole vaikutusta lopputulokseen, pullat kohoaa uunissa reippaasti vaikka liinan alla ne ei kohoaisi millään)

Lopuksi paista voideltuja (raesokerilla koristeltuja) pullia 220 asteisen uunin keskitasolla n.12min.

Jos minä joka ennen inhosin pullien tekemistä onnistun tällä loihtimaan helposti herkullisia puusteja ja pullia niin varmasti onnistut sinäkin!

Tämä minun laskiaispullakakkuni on tehty yllä olevalla ohjeella yhdeksi isoksi pullaksi joka paiston ja jäähdytyksen jälkeen leikattiin kahtia, nypittiin ylimääräinen höttö keskeltä pois, voideltiin pohja purkillisella Nutellaa ja väliin vatkattiin 5dl kermavaahtoa (jonka maustoin 1tl vaniliasokeria) ja ei muuta kun kansi päälle ja herkuttelemaan! Näin jälkikäteen vasta oivalsin, että puolet pullasta olisi voinut täyttää mansikkahillolla ja vain toisen puolen Nutellalla, mutta ensi kerralla sitten.. :)


Kertokaahan onnistuitteko tällä ohjeella jos satutte kokeilemaan, erityisesti te jotka olette pullien leipomisesta taikinan vaivaamisen vuoksi luopuneet! ;)

6 kommenttia:

  1. Miten paistat pullan, pellillä vai vuoassa? Kauanko, ilmeisesti kauemman kun pikkupullia? Jääkö helposti keskeltä raa'aksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paistoin ihan pellillä, uunin alimmalla tasolla 200 asteessa n.25min. Oli kypsää ainakin tuossa ajassa :)

      Poista
  2. Nutella-versio maistui taivaallisen hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäli yhtään on suklaan ystävä, on tuo Nutella täydellinen täyte laskiaispullaan!;)

      Poista
  3. Tätä on ihan pakko kokeilla, kiitos vinkistä! Itse inhoan pullien leipomista kun saan aina aikaan vain niitä kovia jauhokoppuroita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli pitkään tuo sama ongelma (tai ei se niin pitkään ollut koska en muutaman yrittämän jälkeen enää vaan jaksanut vaivautua..) kunnes kuitenkin kokeilun/vahingon kautta näin onnistuin ja näin on pullien leipomisesta tullut paljon mieluisampaa ja niitä tulee tehtyäkin useammin varsinkin kun ovat niin kätevä vierasvara pakkasessa ;)

      Poista

Kaunis kiitos kommentistasi!